Clubduik Todi 2017

100 jaar geleden haalden mijnwerkers op de mijnsite van Beringen in de Limburgse Kempen zwart goud uit de grond. Toen geloofde waarschijnlijk niemand van hen dat er ooit iemand in de bak -waar het kolenslib van het water wordt gescheiden- een duik zou wagen.
Deze “bak” is sinds kort TODI, het eerste indoor duikcentrum van Europa. 9 miljoen euro heeft het gekost, om een lege bassin om te toveren in een onderwaterbelevenis met meer dan 2000 tropische zoetwatervissen, een verzonken tempel, een oude mijngang en enkel wrakken van Ford Genk.
Ik kon bijna niet wachten om dit pareltje uit te proberen.

5 februari, enkele mureniertjes staan aan te schuiven aan de ingang van TODI en het eerste dat wordt geprobeerd is de horeca.
Ons tijdslot van 1uur start om 15:00 en dat delen we met de buddies van de Fun Divers.
Na het omkleden in een gemeenschappelijke kleedzaal brengt een lift ons naar de startblokken, waar we een trimvest met pocketlood en een fles aangemeten krijgen.
Het water is 24°C en ik heb gekozen om een 3mm neopreenpak mee te brengen. Iets meer neopreen was een betere keuze geweest, maar een flinke groeischeut in 2016 heeft mijn 5mm pak naar de zolder verbannen.
Het moment van de waarheid.. Plons!

Al meteen komen enkele vissen ons begroeten en ze lijken verdomd veel op piranha’s.
200 vissen van Aquatopia, dat in januari 2017 de deuren sloot, hebben een nieuwe thuis gevonden bij TODI. Het betreft onder andere grote zwarte pacu’s. De zwarte pacu’s zijn familie van de piranha’s en kunnen tot 1 meter lang worden. Er is een gerucht dat die vis het gemunt heeft op de testikels van menig man, maar volgens Wikipedia eten ze ‘seeds and nuts’.

In het midden van de bassin is er een verzinkput waar vroeger het slib werd afgetapt en dat is nu de thuis van de Pangasius. Hij hoort tot de familie van de meervallen maar voor mij heeft hij iets haaiachtig.

De tunnel en de verzonken tempel zijn zeer geloofwaardig en de aangebrachte verlichting biedt een meerwaarde, een pluim voor de aannemer .
Aan alle mooie liedjes komt een einde en na 60 minuten duiken, wordt het duikfestijn afgerond.
Het is leuk geweest, ik heb mij geamuseerd en raad het iedereen aan om het eens te proberen.
Bedankt Freddy voor de organisatie!